MADE IN NAPOLI BY SERVIO / SOPOT

Made in Napoli by Siervo jest sopockim lokalem serwującym dania kuchni woskiej. Za tym sieciowym już w tej chwili formatem (w Polsce są 4 lokale) stoi Francesco Siervo, ambasador pizzy neapolitańskiej w Polsce, odpowiadający również za szkolenie najlepszych pizzaiolo i pilnowanie standardów oraz receptury jako prezydent Associazione Pizzaiuoli Napoletani w Polsce.
 
Oprócz pizzy neapolitańskiej w lokalu można spróbować dań w stylu włoskiego street food, mięs w włoskim wydaniu czy też świeżych owoców morza.
 
Pizza Contadina z krewetkami i mozzarellą Fior di Latte była wyśmienita w smaku. Doskonałe w smaku ciasto, kruche krewetki i słodki od pomidorów sos tworzyły fenomenalną kompozycję smakową. Smak pizzy został przełamany delikatnie ostrością czerwonej papryczki peperoncino, popularnej zwłaszcza na południu Włoch, charakterystycznej dla tradycyjnej kuchni kalabryjskiej oraz oliwą czosnkową i słodkimi pomidorkami koktajowymi. Placek nie był idealnie okrągły, rant był puszysty, a środek cienki i wilgotny. Dodatkowo ranty były delikatnie przypalone od pieca.
 
Zuppa di Cozze Napoletana czyli zupa z małży po neapolitańsku jest jednym z najczęściej stosowanych przepisów na przygotowanie małży, wywodzących się z kuchni neapolitańskiej. W daniu - oprócz małży - pojawiły się też krewetki, kalmary, krab i ośmiornica, a całość została doprawiona czosnkiem i słodkimi pomidorami, tworzącymi esencjonalny sos. Owoce morza miały obłędny smak i aromat morza.
 
Wizyta była wyjątkowo udana. Restaurację polecamu wszystkim miłośnikom owoców morza i włsokich smaków.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (pizza, daniem główne, koktajle): 240 zł
Adres lokalu: Dworcowa 7, Sopot tel.: 536 322 622
Data publikacji: sierpień 2021
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 

Fenomen kuchni neapolitańskiej tkwi w prostocie oraz wysokiej jakości produktach. Większość składników jest pochodzenia lokalnego tak jak rosnące na stokach Wezuwiusza słynne pomidory San Marzano czy jeden z najpopularniejszych włoskich serów Mozzarella di Bufala – wytwarzany z mleka czarnych bawolic rasy Arni.

made in napoli by servio, made in napoli sopot, sopot, pomorskie, kuchnia włoska, kuchnia włoska sopot, pizza neapolitańska, pizza neapolitańska sopot, owoce morza sopot, ryby sopot,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem