A LA FRANçAISE / GDAŃSK

A la Française znajduje się w ścisłym centrum Gdańska. Lokal specjalizuje się w daniach kuchni francuskiej. Prowadzony jest przez rodowitego Francuza. Lokal to nie tylko bistro, gdzie można spróbować dań regionu, ale również sklep ze specjałami kuchni francuskiej. Można w nim kupić m.in. krem z kasztanów, pasztet ze ślimaków, kwiat solny lub ciasteczka francuskie.
 
 
Karta dań jest umiarkowanie dopracowana graficznie. Drewniana podkładka z luźno spiętymi klipsem kolorowymi kartkami jest jednak czytelna i przejrzysta. W karcie znajdują się dania typowe dla kuchni francuskiej. W lokalu możemy zamówić m.in. ślimaki po burgundzku, foie gras czy francuskie sery z bagietką.  
 
 
Zamówione przez nas dania, to: crêpe, ślimaki po burgundzku, zupa cebulowa, polędwica z dorsza i tarta.
 
Crêpe jest rodzajem bardzo cienkiego naleśnika wykonanego zazwyczaj z mąki pszennej, podawanego z nadzieniem.  Słowo crêpe jest francuskiego pochodzenia i oznacza "zrolowany", "zwinięty". Otrzymany przez nas placek był zrobiony z maki gryczanej. Został wypełniony wędzonym półgęskiem, bardzo kruchym i aromatycznym. W charakterze dodatków podano sos śmietanowo-grzybowy i jako sadzone. Wyglądał i smakował obłędnie.
 
 
Ślimaki zostały zrobione na maśle z dodatkiem czosnku. Następnie zostały zapieczone z pesto zrobionym z natki pietruszki, bazylii i czosnku. Danie bardzo delikatne w smaku. Ślimaki miały delikatny aromat wody. Pyszne. Warto dodać, że danie zostało spopularyzowane w XIX w. przez ojca kuchni francuskiej Marie-Antoine'a Carême'a. 
 
 
Pierwsza z zup, to klasyczna francuska zupa cebulowa. Lekko słodka, zrobiona na winie. Podano ją z doskonałą w smaku grzanką zapieczoną ze smacznym serem. Drugie z dań, to krem z pomidorów, podany z pesto bazyliowym, oliwą i creme fraiche. Obie zupy doskonałe w smaku.
 
 
Danie główne, to sporej wielkości kawałek polędwicy z dorsza, podany z sosem cytrynowym, puree z dyni oraz szpinakiem. Mięso ryby było soczyste i delikatne. Słodkawe puree z dni w połączeniu z kwaskowym sosem cytrynowym doskonale przełamywało delikatny smak ryby. Szpinak przygotowany z masłem i czosnkiem smakował doskonale.
 
 
Drugie z dań, to tarta z łososiem zapieczonym z brokułami. Tarta była krucha i smaczna. Intensywny smak i aromat łososia sprawiał, że danie było obłędne w smaku. Do dania podano mizerię z ogórków oraz miks sałat z migdałami i sosem vinegrette.
 
 
Wizyta w lokalu była bardzo udana. Podane dania były aromatyczne i intensywne w smaku. Zostały przy tym bardzo estetycznie podane. Zdecydowanie polecamy!
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+zupa+danie główne): 150 zł
Adres lokalu: Spichrzowa 24/1, Gdańsk tel.: 58 765 11 12
Data publikacji: październik 2018
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

crêpe, ślimaki po burgundzku, zupa cebulowa,kuchnia francuska, krem ze ślimaków foie gras, a la francaise, A la française, gdańsk pomorskie, kuchnia francuska w gdańsku,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem