Niedaleko od dworca kolejowego i stacji metra M2 / M4 Keleti pályaudvar mieści się restauracja Huszár. Sporej wielkości lokal jest bardzo prosto urządzony. Troszkę zaniedbany, jednak bardzo czysty. Obsługa bardzo przyjazna. Do kolacji mamy muzykę na żywo. W restauracji jest darmowe szybkie Wi-Fi.
W menu znajdują się dania typowe dla kuchni węgierskiej oraz kuchni międzynarodowej (ryby, wołowina, wieprzowina, drób). Ceny są niskie. Lokal nie dolicza serwisu do rachunku.
Zamówione dania to: paprikás csirke (dwie nóżki z kurczaka w sosie paprykowym) oraz göcseji pecsenye (medaliony wołowe pieczone z boczkiem).
Paprikás csirke to dwie pieczone nóżki z kurczaka podane z pysznym i gęstym sosem na bazie słodkiej papryki oraz gęstej i kwaśnej śmietany. Do tego węgierskie kluski na bazie mąki, wody i jajka czyli nokedli. Całe danie doskonale sycące i bardzo smaczne. Mięso z kurczaka było bardzo delikatne i soczyste. Doskonale doprawione.
Göcseji pecsenye to sporej wielkości kawałek soczystej wieprzowiny zapieczonej z chudym boczkiem, podanej z lekko pikantnym sosem paprykowym i opiekanymi ziemniakami. Również i to danie było bardzo smaczne.
Zdecydowanie warto zboczyć z głównych szlaków turystycznych, żeby zjeść w tej restauracji. Warto jednak pamiętać, że lokal jest dosyć oblegany. Pomimo tego, że nie byliśmy w Budapeszcie w szczycie sezonu turystycznego stolik na godziny wieczorne trzeba było rezerwować z trzydniowym wyprzedzeniem. W godzinach obiadowych z dostaniem stolika nie ma problemu.
Cena jednej porcji zupy: 800 HUF (~10 zł stan na 05/2015)
Cena dań głównych: 1 200 - 2 500 HUF (16-35 zł).
Huszár, HUSZAR BUDAPEST, HYSZAR BUDAPESZT, KUCHNIA WĘGIERSKA