
Krzeszna, to niewielka wieś położona na Kaszubach. Niewątpliwymi atrakcjami tego regionu są: Jezioro Ostrzyckie, Gołubieński Park Krajobrazowy oraz wyciagi narciarskie. Kulinarną atrakcja jest Gościniec Malinówka, który serwuje regionalne dania kuchni kaszubskiej.
Lokal jest przestronny i bardzo przytulny. W gorące dni można zająć miejsca przy ławach, znajdujących się na zewnątrz budynku. Lokal jest przyjazny gościom z psami.


Karta dań jest bardzo estetyczna i dopracowana wizualnie. Układ dań jest bardzo przejrzysty i czytelny. W menu znajdują się dania inspirowane kuchnią regionu, m.in.: plince po kaszubsku, żuchel kartuski czy też zupa rakowa po kaszubsku. Można tez zamówić dania z dziczyzny (np. gulaszowa z dzika, comber z jelenia) oraz ryb (sandacz, okoń).



Zamówione przez nas dania, to: żuchel kartuski (przystawka), udka z kaczki cofit, plinc po kaszubsku z wołowina, comber z jelenia (dania główne) oraz sernik z owocami (deser).
Żuchel kartuski został podany w postaci dwóch plastrów babki ziemniaczanej umieszczonej na sosie śmietanowym z borowików, z dodatkiem gotowanego na parze brokuła i zielonej fasoli, marynowanej cebuli i pomidorków. Babka była świeżo przygotowana, a przez to delikatna i wilgotna. Połączenie ziemniaków, boczku i cebuli, odpowiednio doprawionych do smaku, dało fenomenalne, lekko pikantne danie. Kremowy sos grzybowy doskonale przełamywał tę pikantność.

Dwa confitowane udka z kaczki zostały podane z ręcznie robionymi kluskami, modrą kapustą na ciepło i confitowaną żurawiną. Mięso kaczki było bardzo soczyste i delikatne. Kluski miały odpowienią konsystencję i sprężystość. Całość miała bardzo wyważony i dobry smak.

Plinc po kaszubsku, czyli regionalna odmiana podhalańskiego placka zbójnickiego czy też placka po węgiersku, to ogromny placek ziemniaczany, o doskonałej konsystencji, chrupiącej skórce i wybornym smaku, podany z idealnie krucha i soczystą wołowiną, w sosie o smaku paprykowym, z dodatkiem kwaśnej śmietany. Danie ogromne, bardzo sycące i wyjątkowo smaczne.

Najmniej udanym daniem był comber z jelenia souvide, podany z zapiekanymi z serem i tymiankiem plasterkami ziemniaków, musem kasztanowym i sosem z grzybów leśnych. W charakterze sałatki zostały podane pokrojone w kostkę ugotowane buraki czerwone, wymieszane z musztardą francuską. Smak dania był wyborny. Delikatny smak jelenia doskonale został podbity przez słodko-ostre buraki. Minus, za lekko przeciągniete mięso.

Deser, to puszysty i lekki sernik z płatkami migdałów, podany z sosem czekoladowym i owocami.

Koszt posiłku (przystawka, danie główne, deser, lemoniada): 368 zł
Adres lokalu: Krzeszna 114, Stężyca, tel.: 696 617 278
Data publikacji: kwiecień 2024
Restauracja Gościniec Malinówka proponuje Gościom posiłki zgodne z ideą slow food. Wszystkie dania w menu przygotowywane są w lokalu, z wykorzystaniem składników dostarczanych przez sprawdzonych, lokalnych producentów. Restauracja oferuje potrawy przygotowane według tradycyjnych Kaszubskich przepisów.
gosciniec malinowka, gościniec malinówka, malinówka krzeszna, malinowka krzeszna, kuchnie kaszubska, regionalna kaszuby, kaszuby, gdzie zjeść na kaszubach, gdzie zjesc na kaszubach, pomorskie, plince,, zuchel kartuski, zupa rakowa, plinc, sandacz, okoń, okon,