LA FABRICA / BARCELONA

Empanada jest rodzajem pieczonego pieroga, który został wypełniony nadzieniem mięsnym (wołowina, wieprzowina, drób), ale także ziemniaczanym, serowym lub warzywnym. Do zrobienia empanadas można wykorzystywać ciasto podobne do ciasta francuskiego, pierogowego lub chlebowego. Można je smażyć w głębokim tłuszczu lub piec w piekarniku. Empanada jest produktem wywodzacym się z Argentyny. Pieróg jest wyrobem mocno regionalnym, dlatego każdy region Argentyny ma swoje oryginalne nadzienie do empanadas. Warto wspomnieć, że empanadas są popularne w całym regionie hiszpańskojęzycznym, również w samej Hiszpanii. Tam jednak pierożki są nazywane empanadillas, a empanadas to rodzaj „ciasta” przełożonego nadzieniem, krojonego finalnie na trójkąty lub prostokątny. Hiszpańskie nadzienie, to też najczęściej tuńczyk z dodatkami.
 
Wybraliśmy mix pierogów. Sporej wielkości pierogi miały chrupiące i smaczne ciasto, które wypełnione było soczystym i doskonale doprawionym mięsem z dodatkami. Polecamy zdecydowanie.
 
Koszt posiłku: 20 € za 12 szt 
Adres lokalu: Plaza la llana 15 | Carrer Call 19 (Plaza Sant Jaume) | Avinguda Sarrià 15 08003 Barcelona, Hiszpania
Data publikacji: kwiecień 2018
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

LA FABRICA BARCELONA

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem