HADAR GEULA / JEROZOLIMA

 
Będąc w Jerozolimie postanowiliśmy odwiedzić dzielnicę ortodoksyjnych Żydów, Me’a Sze’arim.  Jest to jedna z najstarszych dzielnic żydowskich w Jerozolimie. Jest zamieszkana głównie przez żydów charedim i chasydów, przedstawicieli najbardziej ortodoksyjnego odłamu Judaizmu.
 
Dzielnica cieszy się złą sławą. Na wielu forach internetowych można przeczytać, że w tym miejscu turyści nie są mile widziani, a zbyt natrętni fotografowie mogą się spotkać ze słowną i fizyczną agresja ze strony miejscowych. Przy wejściach widoczne są znaki informujące o zakazie wchodzenia grupom turystycznym i obowiązku noszenia skromnego ubrania.
 
Po zwiedzeniu dzielnicy myślę, że te opinie może były prawdziwe kilka lat temu. Przespacerowaliśmy się po dzielnicy bez żadnego problemu. Nikt nie reagował na nas i na to, że robiliśmy zdjęcia aparatem. Spotykaliśmy Żydów, którzy korzystali w tym miejscu z telefonów komórkowych. Jedyne, co zapewne pozostało z dawnych lat, to wszechobecna bieda oraz brud.
 
Postanowiliśmy spróbować tradycyjnej kuchni koszernej. Wybraliśmy lokal, w którym było sporo osób kierując się zasada, że tam gdzie są ludzie musi być smacznie. Nie do końca tak było. Otrzymane przez nas dania były już lekko chłodnawe, warzywa były mocno rozgotowane, ryba mdła i jałowa w smaku.
 
 
Adres lokalu: Malkei Israel St 13, Jerusalem, Izrael
Data publikacji: styczeń 2019
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

hadar geula jerusalem, hadar geula jerozolima, hadar geula mea shea'rim, hadar geula mea shearim, hadar geula mea shea'rim jerusalem,

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem