CSüLöK CSáRDA / BUDAPESZT


Restauracja Csülök Csárda była zdecydowanie najmniej udanym miejscem do zjedzenia posiłku podczas naszego krótkiego wypadu do Budapesztu. Ten lokal również się mieści niedaleko od dworca kolejowego i stacji metra M2 / M4 Keleti pályaudvar. Ponieważ nie dostaliśmy stolika w Huszár postanowiliśmy zjeść w lokalu po drugiej stronie ulicy. Pierwsze co nas uderzyło po wejściu na schody do lokalu: zapach wilgoci. Lokal mieści się w piwnicach kamienicy, poniżej poziomu chodnika. Wnętrze lokalu również nie zachęciło do tego, żeby w nim zostać. Ciężka, drewniana zabudowa: wielkie drewniane stoły i ławy, które były poprzedzielane drewnianymi ściankami. Na obitych drewnianymi deskami pomalowanymi na ciemny brązowy kolor ścianach sieci rybackie, fragmenty rycerskiego uzbrojenia, reprodukcje poprzyczepiane na pinezki. Przyciemnione światło. Niepewni, czy chcemy tu zostać, usiedliśmy przy jednym ze stolików. Po dłuższej chwili podszedł do nas kelner, który nie przypominał zdecydowanie kelnera. Starszy pan z wielką brodą, ubrany w znoszone prywatne ubranie i słabo mówiący po angielsku. Przyniósł karty dań: wydruki z ręcznie naniesionymi cenami umieszczone w okropnej teczce z brązowej folii. Ponieważ było późno i byliśmy zmęczeni po całodziennym zwiedzaniu miasta postanowiliśmy zostać. Szczególnie, że ceny były wyjątkowo przystępne, a lokal nie dolicza automatycznie serwisu do rachunku.
 

Po chwili na stole pojawił się koszyk z kromkami świeżego, grubo pokrojonego chleba oraz talerzyk, na którym stał słoik z czerwoną pastą Erős Pista "udekorowany" nadgniłymi i podsuszonymi papryczkami chilli. Pomimo tego, że nie zamawiałem żadnego napoju, na stole pojawiła się duża szklanka z zimną wodą. Po spróbowaniu pierwszego kęsa wszystko było jasne: pasta z chilli zmielonego z pestkami była baaaaardzo ostra. Pomimo tego nie mogłem jednak się powstrzymać od jej jedzenia :)
 

Po dłuższej chwili na stole pojawiły się zamówione dania kuchni węgierskiej o bardzo zbliżonych nazwach: marhapörkölt pacalpaörkölt. Jak się okazało były to dwie odmiany paprykowego gulaszu: z wołowiny i... flaków wołowych. O ile gulasz wołowy zrobiony z dużej ilości miękkiego i soczystego mięsa był bardzo smaczny, to flaki w słodkawym sosie paprykowym wyglądało i smakowały... osobliwie.  

 
Cena jednej porcji zupy: 890 HUF (~12 zł stan na 05/2015)
Cena dań głównych: 1 350 - 2 900 HUF (17-38 zł).  
 
Adres lokalu: Batthyány Lajos u. 9. Ostrzyhom, Węgry 2500
Data publikacji: maj 2015
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

Csülök Csárda, csulok csarda, budapeszt, budapest, kuchnia węgierska

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem