114 FAUBOURG / PARYŻ FRANCJA

Restauracja 114 Faubourg, to miejsce bardzo ekskluzywne nie tylko ze względu na sąsiedztwo, legendarny pięciogwiazdkowy hotel Le Bristol, który począwszy od swojego powstania w 1925 r gościł wiele sław czy Pałac Prezydencki, ale przede wszystkim ze względu na swojego szefa kuchni Erica Desbordesa i otrzymaną w 2013 r gwiazdkę Michelin. Stolik trzeba rezerwować z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.
 

Obsługa w lokalu jest wyjątkowo uprzejma i przyjazna gościom. Każde podane danie jest w skrócie opisywane przez kelnera w momencie jego serwowania. Pozwala się to przygotować na nieziemskie doznania smakowe.
Jako przystawkę otrzymaliśmy foie gras, podane z pianką z parmezanu. Pasztet zrobiony ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich miał fenomenalny, lekko goryczkowy smak. Dosyć osobliwe pomieszanie dwóch różnych smaków, ale bardzo ze sobą współgrające. Delikatna pianka ze stopionego sera o bardzo wyrazistym smaku doskonale podkreślała smak pasztetu.
 
 
Danie główne składało się z kruchego steka francuskiego, podanego z sosem na bazie szpiku kostnego, puree z ziemniaka pieczonego na sianie podanego w ziemniaku oraz twarożku z młodym siekanym drobno szczypiorkiem. Samo mięso bardzo delikatne w smaku, doprawione jedynie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sos ze szpiku kostnego  wzbogacony opiekaną cebulką został podany w przeciętej wzdłuż kości. Do tego delikatne puree zapieczone na sianie w taki sposób, że aromat i smak siana delikatnie przeniknął do wnętrza ziemniaka dając niesamowite wrażenia smakowe. Całości dania dopełniał delikatny twarożek, którego smak idealnie współgrał z ziemniakiem, mięsem i sosem.
 
Ukoronowaniem wspaniałej kolacji był Le soufflé au chocolat czyli suflet czekoladowy. Bardzo delikatny, płynny w środku,  mus czekoladowy podany z pysznymi lodami. Do tego złoty sos. 
 

Prawdziwym jednak hitem wieczoru była możliwość osobistego spotkania z szefem kuchni, który opracował te wszystkie kulinarne cudeńka.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (przystawka+danie główne+deser+lamka wina): 650 euro
Adres lokalu: 114 Rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris, Francja
Data publikacji: kwiecień 2014
 
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 
 

114 faubourg, le bristol paris, restauracja z gwiazdką michelin paryż, foie gras

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem