MEAT SHACK BBQ / GDAŃSK

Meat Shack to koncept amerykańskiej restauracji serwującej mięso pieczone (wędzone) w dymie przez kilka godzin, w niskiej temperaturze, w specjalnym piecu (tzw. smokerze). Dzięki takiemu zabiegowi mięso powinno być soczyste i kruche.
 
Wystrój lokalu na pierwszy rzut oka jest bardzo ciekawy. W centralnym punkcie znajduje się piec do przygotowywania mięs. Na ścianach znajdują się freski nawiązujące do charakteru restauracji. Podczas oczekiwania na zamówione dania zaczęliśmy dostrzegać, że wnętrze lokalu jest mocno zaniedbane i najzwyczajniej brudne. Na parapecie okiennym i drewnianych żaluzjach znajdowała się gruba warstwa kurzu, ściany były obdrapane i brudne, podłoga była niedomyta i brudna.
 
 
Karta dań, to zalaminowana kolorowa kartka papieru. Wygodna do czyszczenia i trwała, jednak mało estetyczna. W menu znajdują się cztery rodzaje mięs z pieca (łopatka wieprzowa, żeberka wieprzowe, karkówka wołowa i żebra wołowe), kanapka z pastrami, buła z łopatką wieprzową oraz picka, czyli pizza z mięsem szarpanym. Ceny mięs są podawane za 100 g (zamawiamy wielokrotność tej porcji). Dodatki są płatne extra.
 
 
Zamówiliśmy: miks mięs z piklami i opiekanymi ziemniaczkami oraz kanapkę pastrami.
 
Kanapka pastrami, to dwie kwadratowe kromki tostu z żytniego chleba przełożone szarpanym mięsem z marynowanego przez 7 dni mostka wołowego podane z sosem miodowo-musztardowym i piklami na burbonie. Kanapka została podana chłodna. Mięso było bardzo intensywne w smaku, całkowicie zdominowane przez marynatę. Rodzaj przypraw, jakie są stosowane do przygotowania marynaty do pastrami (cynamon, goździki, anyż, kardamon)  powodują, że łatwo można przesadzić z ich ilością i zwyczajnie zabić smak mięsa. Poza tym mięso było bardzo suche. Pikantno-słodki smak sosu miodowo-musztardowego przełamywał smak mięsa.
 
Drugie z dań, to patera z czterema rodzajami mięs: łopatka wieprzowa, żeberka wieprzowe, karkówka wołowa i żebra wołowe. Dodatkowo do dania zamówiliśmy opiekane ziemniaki i pikle w burbonie. Otrzymaliśmy również dodatkowe sosy: BBQ i miodowo-musztardowy.
 
Mięsa zostały podane chłodne, co obniżyło ich walory smakowe. Łopatka i karkówka, podobnie jak pastrami w kanapce, były suche. Żebro wołowe było przypalone, co zepsuło smak tej porcji mięsa. Takie mięso nie powinno zostać podane gościom restauracji. Najsmaczniejsze było żeberko wieprzowe. Warstewka tłuszczu sprawiła, że mięso było mniej suche, niż pozostałe.
 
Podsumowując można stwierdzić, że zamówione przez nas dania były mocno przeciętne. Mięso, które z założenia powinno być soczyste i kruche dzięki zastosowanej technice pieczenia, okazało się suche. Podanie dań wychłodzonych zdecydowanie pogorszyło ich walory smakowe. Podanie przypalonego kawałka mięsa, w naszej ocenie, jest niedopuszczalne. Raczej zatem nie polecamy.
 
Koszt posiłku dla dwóch osób (kanapka, mix mięs, napoje): 124 zł
Adres lokalu: Waryńskiego 26/27, Gdańsk, tel.: 696 467 511
Data publikacji: lipiec 2021
 
dodaj opinie
 
 
 
 
 
 

Ciekawostka:

Dlaczego mięso wolno pieczone powinno być soczyste i kruche?

Wynika to z faktu, że temperatura całkowitego ścięcia białka w mięsie, czyli moment w którym pieczone mięso przestaje być surowe, to już 62 st. C. W temperaturze 82 st. C zaczynają pękać komórki tłuszczowe, co powoduje optymalną wilgotność mięsa. Powyżej tej wewnętrznej temperatury mięso zaczyna wysychać. Mówimy tutaj oczywiście o temperaturze, która wytwarza się wewnątrz pieczonego mięsa, a nie o temperaturze piekarnika.

Dla każdego rodzaju mięsa optymalna jest inna temperatura pieczenia. Pieczeń będzie gotowa i idealna w smaku, jeśli temperatura w środku będzie wynosiła odpowiednio dla: drobiu: 72-74 st. C, wieprzowiny: 68-71 st. C, jagnięciny: 60-63 st. C, schabu: 54-60 st. C Temperatura, która powinna panować w piekarniku, to 100-150 st. C. Kilogramowy kawałek mięsa pieczemy wtedy ok. dwóch-trzech godzin (w zależności od gatunku). Temperaturę wewnątrz mięsa mozymy sprawdzić za pomocą specjalnego termometru.

 

kuchnia amerykańska, mięso ze smokera, mięso wolno pieczone, meat shack bbq, meat shack bbq gdańsk, meat shack bbq dowóz

Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Znajdź nas na Facebooku
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem