Zdecydowanie najlepszego sznycla mięliśmy okazję zjeść w Hallstatt, znajdującym się nad jeziorem Hallstättersee w Alpach Salzburskich. Na centralnym placu tego niewielkiego miasteczka znajduje się czterogwiazdkowy hotel Grüner Baum, w którego restauracji serwują tę pyszność. Pomimo tego, że lokal hotel jest czterogwiazdkowy, dania w restauracji nie zabijają swoimi cenami. Sznycel cielęcy kosztował 24 euro, podczas gdy "u Turka" kilkaset metrów dalej to samo danie kosztowało 17 euro.
Zamówiliśmy dla porównania dwa dania: kotleta cielęcego i kotleta wieprzowego. Cielęcy był bezapelacyjnie najlepszy. Sporej wielkości cienko rozklepane mięso było doskonale kruche i soczyste. Usmażone na maśle w cieniutkiej panierce rozpływało się wręcz w ustach. Kotlet wieprzowy był nie mniej udany, chociaż już nie był tak delikatny. Oba dania mięsne wzbogacono o ugotowane młode ziemniaki podane z masłem, sałatę z pysznym vinegrette oraz doskonałe borówki w żelu.
Troszkę mniej udana była zupa zrobiona z białych warzyw. Jak dla mnie była zbyt śmietanowa, a przez to mało wyrazista w smaku. Zdecydowanie pozytywnie oceniam obsługę. Liczna obsada kelnerska była szybka i sprawna oraz zainteresowana gośćmi. Lokal bardzo przestronny i przytulny.
Koszt posiłku dla dwóch osób (zupa+sznycel+napój) :79 euro
Adres lokalu: Marktplatz 104, 4830 Hallstatt Austria tel.: +43 6134 82630
Data publikacji: kwiecień 2016
Grüner Baum, GRUNER BAUM, HALLSTATT, ALPY SALSBURSKIE, SZNYCEL WIEDEŃSKI, VIENER SCHNITZEL, kuchnia austriacka