Restauracja "Chleb i Wino" zlokalizowana jest na gdańskiej Wyspie Spichrzów. Specjalizuje się w kuchni włoskiej. W karcie dań pozycji w kategorii "pizza" jest niewiele. W kuchni włoskiej jednak nie o ilość chodzi, tylko o jakość. A tę mają gwarantować oryginalne włoskie produkty, które stanowią bazę do przygotowania potraw.
Zamówiłem pizzę Parma. Na bardzo smacznym, dobrze wypieczonym cieście pojawiły się dodatki pod postacią: sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka Prosciutto di San Daniele, rukola i starty parmezan. Sos pomidorowy zrobiony na bazie pomidorów był bardzo intensywny w smaku. Nie został jednak prawidłowo zredukowany, w efekcie czego pizza była bardzo mokra. Zdecydowanie zepsuło to całe danie.
Głównym składnikiem dania była szynka Prosciutto di San Daniele. Warto wiedzieć, że ten rodzaj szynki jest produkowany tylko w jednym regionie Północnych Włoch, Udine. Prosciutto di San Daniele, to najbardziej znane i prestiżowe włoskie prosciutto, wytwarzane z uda świni. Jako produkt regionalny posiada oznaczenie pochodzenia geograficznego Unii Europejskiej i specjalną pieczęć regionalną. Oryginalna szynka powinna mieć barwę czerwono-różową i być delikatnie poprzerastana tłuszczem, mieć delikatny i słodkawy smak oraz zapach przypominający pieczony chleb, suszone owoce i słód jęczmienny. Ta znajdująca się na pizzy miała ciemny kolor, była bardzo twarda i sucha oraz nie była poprzerastana tłuszczem.
Adres lokalu: Stągiewna 17, Wyspa Spichrzów Gdańsk, tel.: 535 305 535
Restauracja "Chleb i Wino" zlokalizowana jest na gdańskiej Wyspie Spichrzów. Specjalizuje się w kuchni włoskiej... chleb i wino, chleb i wino gdańsk, pizza, pizza włoska, pizza wyspa spichrzów, kuchnia włoska, kuchnia włoska wyspa spichrzów,