Al Teatro Goldoni jest restauracją ukrytą w labiryncie wąskich, weneckich uliczek. Na pierwszy rzut oka mała i kameralna, ponieważ na parterze znajduje się ogromny bar i kilka małych, gęsto upakowanych stolików na 2-3 osoby. Do dyspozycji gości pozostaje jednak jeszcze piętro, gdzie spokojnie pomieszczą się grupy kilkuosobowe. Klimat lokalu stylizowany na włoską trattorię. Jasne ściany z minimalistycznymi dekoracjami, proste drewniane stoły i krzesła.
Krótka karta dań zawiera dania kuchni włoskiej, głównie pizzę i makarony. Ceny umiarkowane. W lokalu pobierane jest obowiązkowe copperto w wysokości 2 euro za stolik, a nie za osobę. Obsługa jest dosyć liczna, a czas oczekiwania na zamówione dania krótki. Obsługa jest umiarkowanie uprzejma i raczej niezbyt przyjaźnie nastawiona do gości.
Zamówione dania, to dwa rodzaje pizzy: z grzybami oraz z włoską szynką prosciutto.
W oczekiwaniu na zamówione dania otrzymaliśmy czekadełko pod postacią włoskich paluszków grissini, czyli drożdżowego pieczywa wypiekanego w formie średniej grubości pieczywa. Paluszki były kupione, a nie wypiekane w lokalu. Zostały podane bez żadnego sosu.
Koszt posiłku dla dwóch osób (dwie pizze + woda mineralna 1l): 38 euro
Adres lokalu: Calle del Lovo, 4775, 30100 Venezia VE, Włochy, tel.: +39 041 522 2446
Data publikacji: październik 2016
al teatro goldoni wenecja, al teatro goldoni, wenecja, kuchnia włoska, pizza, włoska pizza,